Želite li živjeti duže? Ovih 5 navika mogu vam pomoći, tvrde znanstvenici

Navike koje njegujemo tijekom života mogu značajno utjecati na duljinu našeg životnog vijeka, dok geni igraju ulogu samo u 23% slučajeva, prema novijim znanstvenim istraživanjima. Postoje pet znakova koji mogu ukazivati na tendenciju dugovječnosti.

Prvi znak je snaga stiska ruke. Britanski znanstvenik koji je provodio istraživanje oko 25 godina tvrdi da što je stisak ruke jači, to će čovjek duže živjeti. Snaga ruke može ukazivati na aktivnost obje hemisfere, dok slab stisak ruke ukazuje na mentalni pad i kardiovaskularne bolesti.

Drugi znak je stanje ušne školjke. Drevni kineski liječnici smatrali su da je koža na ušnoj školjci pokazatelj dugovječnosti i zdravlja srca. Nedavna istraživanja potvrđuju ovu tvrdnju, tvrdeći da je koža na ušnoj školjci iznimno osjetljiva na promjene protoka krvi. Ako koža na ušnoj školjci nije urođena mana, služi kao marker za visoki krvni tlak, rizik od ateroskleroze, moždanog udara i koronarne bolesti.

Treći znak je zdravlje crijeva. Početkom 20. stoljeća, poznati ruski imunolog Ilya Mechnikov pisao je o izravnoj povezanosti između stanja crijeva i životnog vijeka čovjeka. Današnja istraživanja pokazuju da je Mečnikov bio u pravu. Zdrava crijevna mikroflora značajno se razlikuje od bolesne jer sadrži više korisnih bakterija, a njihova se raznolikost praktički ne smanjuje s godinama. Srećom, crijevna mikroflora može se obnoviti.

Četvrti znak je velik broj madeža na tijelu, što može biti pokazatelj genetskog mehanizma zaštite od brzog starenja stanica, prema studiji američkih genetičara.

Peti i posljednji znak je optimizam. Istraživanje profesorice neuroznanosti na Sveučilištu u Chicagu, Emily Rogalski, otkrilo je da je optimizam jedan od glavnih znakova dugovječnosti. Sposobnost lakog prilagođavanja životu i zanemarivanja sitnica rezultat je prisutnosti rijetkih vretenastih neurona u mozgu, koji jačaju veze između različitih dijelova mozga.

Osim ovih pet znakova, postoje i druge navike koje mogu utjecati na životni vijek. Na primjer, istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje ribe i orašastih plodova, umjerena konzumacija alkohola i redovita tjelesna aktivnost također mogu pozitivno utjecati na životni vijek.

Stoga, ako želite produžiti svoj životni vijek, trebali biste pripaziti na svoje navike i potruditi se održati zdrav stil života. Osim toga, važno je redovito provjeravati svoje zdravlje i pratiti savjete stručnjaka za zdravlje kako biste se brzo reagiralo u slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih problema.

Ukratko, dok genetika može imati neki utjecaj na životni vijek, većinu toga određuju životne navike koje njegujemo. Poznavanje ovih pet znakova dugovječnosti, kao i drugih zdravih navika, može vam pomoći da produžite svoj život i održite zdrav stil života.