Zapanjujući dokazi: 5 popularnih odjevnih predmeta koji mogu ugroziti vaše zdravlje

Pored brojnih modnih trendova potrebno je razmišljati o tome šta nositi iz zdravstvene perspektive. Ono što stavljamo na svoje tijelo jednako je važno kao i ono čime hranimo svoje tijelo.

Bright Side je sa čitateljima podijelio popis stvari koje bi trebalo izbjegavati kada kupujete odjeću.

1. Uska odjeća

Trebali biste biti svjesni mogućih učinaka na zdravlje ako mislite da vam odjeća – uključujući haljine, hlače, košulje ili čak donje rublje – stvara nelagodu. Uska odjeća može uzrokovati stanje koje se zove meralgia paresthetica, što je uklještenje živca, što rezultira nelagodom, peckanjem i utrnulošću u bočnim stranama bedara.

Foto: Pexels

2. Žuta odjeća

Osim što je žuta postala super trendi zadnjih par godina, ona također simbolizira sreću, toplinu i sunce. Nažalost, žuta boja u odjeći može sadržavati dugo zabranjenu kemikaliju. PCB11 je oblik polikloriranog bifenila (PCB) koji može izazvati iritaciju kože, ozbiljne akne….Postoje i studije koje pokazuju moguću vezu između boje i raka dojke, piše BrigthSide.

Foto: Pexels

3. Uske traperice

Mogu biti štete za vaše zdavlje, posebno za one “ženske dijelove”. Prema studiji objavljenoj 2019., žene koje često nose uske traperice imaju veću vjerovatnost da će razviti vulvodiniju, hronično stanje obilježeno boli vanjskih genitalija.

Foto: Pexels

4. Odjeća bez nabora

Odjeća bez nabora prikladan je izbor za one koji žele da svoju odjeću tek izvade iz sušilice. Međutim, uvijek postoji caka: formaldehid. Vladin ured za odgovornost otkrio je da odjeća koja se ne gužva sadrži visoke razine ove hemikalije.

Razine pronađene u studiji vjerovatno neće iritirati većinu ljudi. Međutim, može rezultirati dermatitisom kod ljudi koji su alergični na njega, što može biti obilježeno osipima, mjehurićima i perutavom, suhom kožom koja svrbi.

Foto: Pixabay

5. Nošenje cipela bez čarapa

Postoje mnogi trendovi koji promoviraju nošenje cipela bez čarapa, ali najbolje je držati se stare tradicije da uz cipele uvijek nosite čarape. Kao barijera između stopala i cipele, upijaju eventualni znoj i održavaju stopala suhima. Bez njih, trenje između stopala i cipela može uzrokovati stanje koje se naziva atletsko stopalo, a to je bakterijska upala kože uzrokovana trljanjem o mokre ili vlažne površine.