SUPLEMENTI KOJI USPORAVAJU STARENJE: Zatežu kožu, ublažavaju bolove i čuvaju srce

Proces starenja mogu usporiti prije svega zdrave životne navike, ali i korišćenje određenih suplemenata.

Starenje neizbježno prate bore, slabije pamćenje, sporiji metabolizam, pad životne energije, bol u zglobovima. Uz pomoć zdrave i izbalansirane ishrane, redovne fizičke aktivnosti i života bez stresa, ove znake starenja možemo da odložimo na neko vrijeme, a u tome nam mogu pomoći i određeni suplementi.

Stručnjaci kažu da bi posebno trebalo obratiti pažnju na kolagen, vitamin C, vitamine iz grupe B12, omega-3 i resveratrol, budući da svaki od njih značajno može da uspori, ali i unaprijedi zdravlje ljudi, tvrdi portal “Eat This”.

Kada je riječ o kolagenu, on poboljšava zdravlje i kvalitet kože, vraća joj hidrataciju i elastičnost, olakšava bolove u zglobovima, jača kosti, povećava mišićnu masu i pozitivno djeluje na zdravlje srca.

Zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamin C pruža pouzdanu zaštitu tijela od oštećenja slobodnim radikalima, koji napadaju ćelije tijela, izazivaju upalne reakcije, ubrzavaju pojavu bora i hiperpigmentacije.

Ekstrakt zelenog čaja može da ubrza metabolizam, ali i da spriječi probleme sa probavom, dok vitamini grupe B12 pomažu da kosa, koža i nokti budu jači i kvalitetniji, a pored toga ovi suplementi poboljšavaju i memoriju.

Sa konzumiranjem suplemenata svakako ne bi trebalo pretjerivati, pa je najbolje prije upotrebe istih konsultovati se sa ljekarom ili farmaceutom.

Tekst: Lepa&Srećna