Šta sve znamo o vakcini protiv korone?

Odobrenje cjepiva protiv koronavirusa nadohvat je ruke, međutim, i dalje postoje neodgovorena pitanja.

Učinkovitost

Farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech tvrde da je njihovo eksperimentalno cjepivo 90 posto učinkovito u sprječavanju zaraze covidom-19. Međutim, ovo je samo početna prosudba. Podaci o učinkovitosti unutar određenih demografskih grupa još nisu dostupni. 

Leif Erik Sander iz berlinske bolnice Charite kaže da razina učinkovitosti za ljude koji pripadaju visokorizičnim grupama nije još uvijek ustanovljena. Tvrdnja o 90-postotnoj učinkovitosti tek treba biti objavljena u medicinskom časopisu, kaže Sander. Ako se tvrdnja dokaže, to će biti neobično visok postotak učinkovitosti, dodaje.

Dostupnost

Europska komisija mjesecima je pregovarala s Pfizerom i BioNTechom kako bi cjepivo dobile članice unije čim ono postane dostupno. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da je Berlin zatražio oko 100 milijuna doza cjepiva. Članice Europske unije dobit će doze prema broju svoga stanovništva. 

Distribucija

Tko će prvi dobiti dozu cjepiva? Starije osobe, osobito one s akutnim bolestima, te zdravstveni radnici, imat će prioritet pri raspodjeli cjepiva. Ljudi koji rade poslove nužne za funkcioniranje društva – uključujući i vladine djelatnike, policajce, vatrogasce i nastavnike – također će imati prednost. 

Praktična primjena

Prema Spahnu, cijepljenje će se odvijati u centrima određenim za to, koji će biti u narednih 10 dana postavljeni u Njemačkoj. Mobilni medicinski timovi također će provoditi cijepljenje. Promet i skladištenje cjepiva moglo bi biti izazovno s obzirom na činjenicu da se cjepivo mora držati na -70 stupnjeva Celzijevih.

Trajanje imuniteta

Nije vjerojatno da jedna doza cjepiva protiv koronavirusa može primatelja učiniti imunim za cijeli život. Stručnjaci kažu da će se cijepljenje morati ponavljati, slično kao za gripu. Veliko neodgovoreno pitanje je može li netko tko je imuniziran cjepivom i dalje prenositi virus na druge. Ovo bi moglo predstavljati veliki problem u slučaju zdravstvenih radnika. 

(HINA)