Saznala sam da mi je najbolja prijateljica uništila sve veze iz ljubomore

Pre izvesnog vremena počela sam biti depresivna i postala sam vrlo pesimistična prema svemu u životu. Ništa mi nije išlo od ruke, nisam mogla da nađem veliku ljubav o kojoj sam sanjala čitav život i počela sam da mislim da ću zauvek ostati sama. Sve moje prijateljice su već imale ozbiljne veze, a neke od njih su već bile udate. Samo su se moje veze uvek završavale katastrofalno i bez očiglednog razloga.

Prošlog leta nazvala me prijateljica iz Sarajeva i pozvala me u goste, pa iako sam oklevala, na kraju sam otišla da malo promenim sredinu, Beograd mi nigde ne beži.

Moja prijateljica iz Sarajeva toplo me je dočekala, ali odmah je shvatila da mi nije dobro, pa me je sledeće nedelje odvela kod vidovite žene. Rekla sam joj da ne verujem u takve stvari, ali ona me je ubedila i rekla mi da ćemo se smejati i zabavljati.

Žena mi je skuvala kafu, otvorila karte i počela da priča o mom životu. Da ne bih zaboravila šta će mi reći, uzela sam svesku da sve zapišem. Rekla mi je:

– Ti si verna i vrlo dobra devojka, ali i vrlo naivna. Mnogo puta u životu si skupo platila svoju naivnost, uglavnom na polju ljubavi koju nikada ne možeš postići. Sve tvoje veze se završavaju bez razloga.

Do sada si imala pet veza i teško si doživela sve raskide. I nisi mnogo napredovala u učenju ili radu. Jednostavno si zaglavljena u životu i ne možeš dalje! – govorila mi je i gledala me u oči, a ja sam je slušala skamenjena. Tada mi je rekla da imam zmiju u obliku prijatelja.

Ti si najmanje kriva za ono što ti se događa. Tvoja prijateljica, sa kojom si prijatelj od srednje škole i s kojom si bila na fakultetu, nikada te nije volela! Bila je ljubomorna na tvoju lepotu, a ti si joj pričala sve detalje veza koje si imala. Glumi ti najbolju prijateljicu, a iza tvojih leđa te stalno ogovara, zato što ne može da podnese da si lepša od nje!

Nedavno se udala i vidim da ima neko znanje vezano za medicinu, zar ne? – bila sam kao u transu i rekla sam – da.

Pa, ta tvoja prijateljica je koristila neke lukave postupke i laži da uništi tvoju vezu. Pisala je tvojim momcima na društvenim mrežama i hvalila te najgore što je mogla, lagala i izmišljala loše stvari o tebi.

Nisi ni svesna da je ona tebi izgradila veoma lošu reputaciju, pa ti je svaka veza propadala.

Znaš o kojoj prijateljici pričam, zajedno ste studirale na fakultetu, družite se kao sestre, kao da ste rod. Udata je za muškarca koji je od nje stariji 10 godina. Čovek je na visokom položaju i to je iskoristila za napredak u obrazovanju i karijeri.

Pretvara se da je poput tvoje sestre, a potajno te mrzi jer ne trpi tvoju dobrotu, lepotu i kako te vide muškarci koji su očarani tobom, a ni ne gledaju nju.

Kada je videla da se tresem od uzbuđenja, počela je da me smiruje.

-Draga moja, sad kad znaš istinu, moraš se povući. O ljubavi ćeš razgovarati samo sa majkom, a uskoro ćeš sresti svoju staru ljubav koja će ti potvrditi moje reči. Obnovićete vezu, ali dečku moraš reći da znaš da te je prijateljica ogovarala iza leđa.

Makni se od nje i ne govori joj ništa. Ne svađaj se i ne objašnjavaj joj ništa, ne pravdaj joj se. Makni se i sve će doći na svoje mesto. Trebaće ti dva meseca da se očistiš od štete koju ti je nanela.

I zaista, dva meseca kasnije srela sam svog bivšeg dečka koji radi kao lekar u Kanadi. Otišli smo na kafu, „slučajno“ sam spomenula svoju prijateljicu, a onda je otkrivena cela priča. Mnoge stvari mu nisu bile jasne, ali bilo je prekasno za nas dvoje, zato što se posvetio karijeri. Ali priznao mi je da je često mislio na mene i bilo mu je žao što smo prekinuli.

I tako, sad sam u Kanadi i blokirala sam svoju „prijateljicu“ na svim društvenim mrežama. Beskrajno sam zahvalna svojoj prijateljici iz Sarajeva i ženi koja mi je otvorila oči i pomogla mi da stanem na noge i vratim svoj život.