OPREZ! SUŠITE LI VEŠ NA RADIJATORU: Evo koje bolesti tako možete dobiti!

Kad je hladno vrijeme većina nas suši veš na radijatorima, jer je brže i jednostavnije, uprkos preporukama i upozorenjima koja stižu sa svih strana.

622232-ves-gacice-ls

Naime, čestim sušenjem veša na radijatoru enormno se povećava nivo vlage u domu, a to povisuje i šanse od stvaranja plijesni i gljivica. To se posebno odnosi na Aspergillosis, gljivičnu infekciju koju uzrokuje plijesan, a koja može uticati na respiratorni sistem.

pranje-vesa-1
ves1

Može se proširiti i na ostale dijelove tijela, a posebno je opasna ako već imate neko plućno oboljenje, poput astme ili cistične fibroze ili, jednostavno, oslabljen imunitet. Aspergillosis se, na svu sreću, može liječiti, ali zašto da izazivate sudbinu ako sve možete sasjeći u korijenu?  

ves-gace

Povremeno sušenje nekoliko komada veša na radijatoru neće biti problem, ali konstantno sušenje na taj način, posebno ako prostorije ne zračite više puta dnevno, može značajno uticati na zdravlje.

1062263-ves-na-radijatoru-ls

U vrijeme čestih prehlada, viroza i gripe, posebno ako u kući imate malu djecu ili starije hronične bolesnike, redovno zračite sve sobe kako biste spriječili nakupljanje plijesni i vlage te samim tim smanjili rizik od mnogih respiratornih infekcija.