MILANOVIĆ: Vidim da je u Sarajevu bila velika fešta zbog pobjede Bajdena, nadam se da nije samo iz pakosti prema Srbima

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović govorio je o izboru demokrate Joe Bidena za američkog predsjednika i odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Smatra da je Bajden 90-ih godina prošlog vijeka, kako je rekao, otvoreno govorio istinu o agresiji bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića na ovim prostorima.

– Sad vidim nervozu da je on neprijatelj Srba. Kladim se da nije. Prvi sam put za njega saznao 90-ih kada sam bio diplomat i pratio ono što govori. On je bio na strani istine i činjenica, a tek onda na strani Hrvatske – dodao je Milanović za “Večernji list”.

Bajdenovu pobjedu je nazvao pobjedom “razumne strane” i drago mu je zbog toga. Za njegovog protukandidata, republikanca Donalda Trumpa je kazao da bi “mogao završiti tamo gdje je došao, u polusvijet”.

Prema riječima Milanovića, ne zna zašto je slovenski predsjednik Janez Janša čestitao Trampu na pobjedi odmah nakon izbora.

– Da Hrvat ili Hrvatica uz Bajdena može biti za Trampa, to ne mogu shvatiti. A posebno ne one koji su deklarirani vjernici i ljudi pijeteta. Pa kako možeš glasati za tog čovjeka i kako možeš biti protiv Bajdena koji se u najtežim trenucima hrvatske historije ponašao onako kako nama odgovara – naglasio je.

Osvrnuo se na svoja očekivanja o Bajdenovoj politici prema Bosni i Hercegovini.

– Vidim da je u Sarajevu bila velika fešta zbog pobjede Bajdena, nadam se da nije samo iz pakosti prema Srbima koji su bili za Trampa. Mislim da su i jedni i drugi na krivom putu. Hrvatska će podržavati Bosnu i Hercegovinu kakva jeste, to je Dejtonska Bosna i Hercegovina. Dalje od toga ne vidim i ne usudim se gledati i ne želim gledati. Nema dalje od toga. U ratu niti je bošnjačka strana izvojštila unitarnu građansku, šatro Bosnu i Hercegovinu kakvu bi njezini lideri željeli, niti je hrvatska strana uspjela postići to da hrvatska komponenta bude izdvojena – poručio je i dodao da je Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) spašavalo “glave potencijalnim žrtvama u Bihaću i okolici.