Jastučići s pekmezom

Sastojci
ZA TIJESTO ZA SAVIJAČE
250 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
1 jaje
sok od pola limuna
sol
50 ml bijelog vina
ZA TIJESTO S MASLACEM
200 g maslaca
100 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
ZA NADJEV
Pekmez od šljiva Podravka
ZA POSIPAVANJE
šećer u prahu
1-2 Vanilin šećera

Priprema
1.Priprema tijesta s maslacem: maslac na listiće narežite u brašno i valjkom razvaljajte u tijesto. Oblikujte od njega kocku i stavite je 30 minuta na vrlo hladno mjesto počivati.

2.Priprema tijesta za savijače: brašno pomiješajte s jajem, sokom od limuna, solju, vodom i vinom, napravite mekano tijesto, pa ga dobro izradite dok ne postane glatko. Tijesto oblikujte u kuglu, premažite ga uljem i ostavite pokriveno 30 minuta počivati.

3.Nakon toga, tijesto za savijače razvaljajte u četverokut, a tijesto s maslacem stavite na sredinu toga tijesta i preklopite ga sa sve četiri strane.

4.Lagano razvaljajte na četverokut (vel. 30×30 cm) i preklopite na četvrtine. Ponovno razvaljajte i ponovite postupak nekoliko puta.

5.Opet razvaljajte, pa preklapanje ponovite još jedanput, i sada ostavite tijesto dobro pokriveno počivati na hladnom mjestu 30 minuta. Zatim ga razvaljajte u tanki list.

6.Izrežite kvadrate veličine oko 5×5 cm, u sredinu stavite malo pekmeza i preklopite napola. Kolačiće stavite na tepsiju prelivenu hladnom vodom i pecite na temperaturi od 220°C oko 15 minuta.

Posluživanje
Vruće kolačiće pospite mješavinom šećera u prahu i vanilin šećera.

Savjet
Ovo tijesto morate pripremati na hladnom mjestu.

The post Jastučići s pekmezom appeared first on Balkan Plus.