ISLAM ILI PRAVOSLAVLJE, KOJE VJERE JE BIO DŽEJ? Ove detalje o pjevaču mnogi nisu znali

Srpski proslavljeni folker Džej Ramadanovski napustio nas je danas.

Džej je u nedavnom intervju izjavio da je u strogom karantinu zbog zdravstvenih problema koje ima i da bi korona virus bio poguban za njega

Nakon odlaska, potegle su se razne rasprave o njegovoj vjeri.

Budući da je po rođenju naslijedio muslimansku vjeru jer mu je otac bio te vjeroispovesti, a majka hrišćanka, on je isticao da nikada nije obraćao pažnju kako će svog Boga kojem se moliti nazvati.

Ipak, nije krio da je unutrašnji mir godinama pronalazio u pravoslavnoj crkvi i da je sve češće razmišljao o tome da promijeni vjeru.

– Rođen sam u mešovitoj porodici. Pošto mi je otac musliman, a majka je bila hrišćanka, ja sam, kako to obično biva u takvim slučajevima, kao dijete naslijedio očevu vjeru. Devet godina svog djetinjstva proveo sam u domu za siročad. Rastao sam na ulici i nisam bio u mogućnosti da razmišljam o tome da li ću nekom reći da sam katolik, pravoslavac ili musliman. Jednostavno, to mi nije bilo tako važno, ali kako su godine prolazile, postajao sam sve više pobožan – otkrio je Džej prije nekoliko godina.

– Često su me moji dragi prijatelji zvali da im budem kum, kako na vjenčanjima, tako i na krštenjima, a ja sam morao da ih odbijem jer nisam kršten. To bi me svaki put veoma ražalostilo jer neke od njih volim kao da su mi rođena braća. Inače, veoma sam pobožan i redovno odlazim u crkvu Svete Petke gdje palim svijeće za svoje najbliže. Jedno vrijeme čak sam u nju išao svaki dan, dok sam u džamiji bio svega nekoliko puta – isticao je pjevač.

Potreba da bude uz svoje prijatelje i ispuni njihove želje, rodila je u njemu potrebu da jednog dana zaista postane pravoslavac, ali nije siurno da se to desilo.

– U životu stvarno ništa ne planiram. Ja sam čovjek koji sve odluke, a pogotovu one važne, donosi u trenutku, pa će tako biti i ovog puta. Volio bih da stvari postavim tako da kada me neko sljedeći put pozove da mu kumujem, to mogu da prihvatim bez ikakvih problema. U suštini, još prije nekoliko godina rešio sam da ništa ne menjam pod stare dane, ali ću po pitanju vere verovatno napraviti izuzetak. Ponekad u šali kažem kako to ponavljam već godinama, pa se može desiti i da umrem ovako kako sam rođen. Nije važno kom se Bogu moliš ako u njega i u ono što radiš iskreno veruješ, ako su ti srce i duša čisti kao suza – opisuje Ramadanovski.

Pošto su i njegove ćerke rođene u mešovitoj porodici jer je njegova bivša supruga Nada hrišćanka, govorio je i o toj temi prije nekoliko godina

– To je stvar njenog izbora i ja s tim nemam ništa. Nisam strog roditelj, ali daleko od toga da između nas ne postoji uzajamno poštovanje. Sa djecom imam odnos pun povjerenja i oko svega se dogovaramo – ističe Džej.

Novi.ba/Espreso