7 razloga zašto otmjeni restorani poslužuju tako male porcije, iznenadit ćete se

Ako ste ikada otišli u restoran i primili lijepo obloženu, malu porciju hrane, možda ste ostali zapanjeni. Uostalom, vjerojatno je bilo skupo i veličina porcije je vjerojatno izgledala malo… neproporcionalno. Srećom, za to postoje zanimljivi razlozi.

1. Svako jelo ima skupe sastojke.

Foto: Imgur

Jela s profinjenim, pomno biranim sastojcima vrlo su česta u vrhunskim restoranima. Pola funte govedine Wagyu mogla bi koštati 200 dolara, a kilogram kavijara oko 10.000 dolara. Zamislite da s njima napravite puno jelo i dodate talijanske bijele tartufe (oko 7500 USD po kg). Cijena bi bila izuzetno visoka!

S obzirom da ova mjesta, koja koriste visokokvalitetne namirnice, mogu čak i uvoziti iste, lako je razumjeti zašto porcije moraju biti manje kako bi se osigurala pristupačna krajnja cijena jela.

2. Manje porcije su elegantnije.

Foto: Imgur

Manje porcije bit će lakše stilizirati i vjerojatno će izgledati elegantnije za kupca koji u tome uživa — prvo očima, a zatim nepcem.

3. Moći ćete kušati od svega pomalo.

Foto: Reddit

Obično većina restorana poslužuje obrok od 3 slijeda — s predjelom, glavnim jelom i desertom. Ponekad čak naručimo samo glavno jelo. U fine diningu, broj slijedova može biti do 12 različitih jela!

Tih 12 slijedova uključuje finger food, predjela, juhu, salatu, ribu, prvo glavno jelo, sredstvo za čišćenje nepca, drugo glavno jelo, sir, desert i piće/pecivo. Zamislite da sve to pojedete da su servirani u redovnim porcijama! Zato restorani smanjuju količinu hrane, pa se kuša od svega pomalo.

Nastavite na sljedećoj stranici: